Triodul

Triodul

Termenul "Triod" desemneaza atat perioada din timpul anului bisericesc in care ne pregatim spiritual pentru intrarea in Postul Sfintelor Pasti, cat si cartea de slujba folosita in aceasta perioada. Din cei peste 20 de autori ai Triodului, amintim pe cei mai renumiti imnografi, intre care majoritatea apartin secolelor VIII si IX, ca: Andrei Criteanul, Ioan Damaschinul, Iosif, Teodor si Simeon Studitul, Leon Inteleptul, Teofan Graptul si altii. Compozitiile lor imnografice au fost adunate in cartea numita Triod de catre Teodor si Iosif Studitul, in prima jumatate a secolului al IX-lea, dar cartea a primit adaugiri pana in secolul al XIV-lea.

Perioada liturgica a Triodului incepe cu Duminica Vamesului si a Fariseului. Incepand cu aceasta duminica, la slujba Utreniei se canta imnele specifice perioadei: "Usile pocaintei…", "Cararile mantuiirii..." sau "La multimea..". In saptamana care urmeaza Duminicii Vamesului si a Fariseului nu se posteste miercurea si vinerea. Saptamana care urmeaza Duminicii Fiului Risipitor este una obisnuita, se posteste miercurea si vinerea. Dupa Duminica Infricosatoarei Judecati, nu se mai consuma carne, ci doar peste, oua si produse lactate. Duminica izgonirii lui Adam din rai este numita si Duminica lasatului sec de branza, dupa aceasta zi intram in Postul Pastilor.

Duminicile din Postul Sfintelor Pasti sunt: 1. Duminica Ortodoxiei 2. Duminica Sfantului Grigorie Palama 3. Duminica Sfintei Cruci 4. Duminica Sfantului Ioan Scararul 5. Duminica Sfintei Maria Egipteanca.

Urmeaza Saptamana Sfintelor Patimi care incepe in Duminica Floriilor. In toate zilele acestei saptamani se savarsesc Deniile. Invierea Domnului este praznuita anul acesta pe 5 mai.